Pyszna, mocno chrupiąca przekąska prosto z Włoch. Bruschetta Matyldy. To nasza dzisiejsza pozycja. Lista zakupów: bagietka, pomidory, oliwki, czosnek i bazylia.
Składniki:
- bagietka
- 2 pomidory
- kilka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Bagietkę pokroić na pojedyncze kromki.Posmarować je masłem i zarumienić w rozgrzanym piekarniku.Następnie umyte pomidory pokroić w kostkę.Dodać do nich obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną bazylię.Wrzucić jeszcze oregano oraz oliwki pokrojone na plasterki.Polać całość oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Całość delikatnie przemieszać.Rozłożyć na podpieczonych grzankach.
Liczba porcji: 4