Składniki:
• 1 laska wanilii
• 14 dag cukru
• 2 białka
• 100 ml śmietany kremówki
• 10 dag mrożonych malin
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 120ºC.
Laskę wanilii naciąć, wydobyć rdzeń i wymieszać z 12 dag cukru.
Białka ubić na sztywną pianę, potem ubijać, cienką strużką wsypując cukier z wanilią. Pianę przełożyć do szprycy z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blachy wyłożone pergaminem w odstępach 2,5 cm ze szprycy wycisnąć 40 bez. Bezy suszyć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami około 60 minut, następnie wystudzić i zdjąć z blach.
Śmietanę ubić z resztą cukru. Trochę malin odłożyć, resztę rozgnieść widelcem i dodać do śmietany.
Po 2 bezy połączyć bitą śmietaną, chłodzić 30 minut, podawać z malinami.