Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Banany należy obrać ze skórki, odkroić końcówki, a następnie przetrzeć
przez sitko lub zmiksować blenderem. Mleko należy zagotować, dodać do
niego podczas gotowania 1 łyżkę białego cukru i cukier waniliowy,
następnie dodać mąkę pszenną wcześniej rozprowadzoną w 3 łyżkach letniej
wody. Wszystko razem należy gotować przez chwilkę na małym ogniu, a
następnie nieco wystudzić, po czym dodać przetarte lub zmiksowane
banany, żółtka jaj i energicznie wszystko wymieszać. Z białek jej należy
ubić pianę, dodając do niej szczyptę soli, a już pod koniec ubijania
jedną łyżkę cukru. Pianę należy bardzo strożnie połączyć z masą
bananową, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do sufletów
i wstawić na 20- 25 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos