Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z truskawkami

Składniki:
Ciasto:
• 30 dag truskawek,
• 4 białka,
• 25 dag miękkiego masła,
• 25 dag cukru,
• 4 żółtka,
• 40 dag mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• tłuszcz do wysmarowania formy,
• tarta bułka do wysypania formy
Dekoracja:
• cukier puder

Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Owoce zmiksować. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, tak aby spód i boki formy były dokładnie pokryte warstwą bułki. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na krem. Powoli wsypywać cukier, nie przerywając ucierania. Następnie dodać żółtka i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy, stale mieszając. Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Zmiksowane truskawki dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki, wyrównać powierzchnię i piec ok. 60 minut. Upieczoną babkę ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem babkę posypać obficie cukrem pudrem.

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *