Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl mąki pszennej
- ½ szkl maki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- ½ szkl cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1cukier waniliowy
- aromat rumowy
- tłuszcz
- bułka tarta
- 3 czubate łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- ½ szkl cukru
- 1 szkl wody
Sposób wykonania:
Do jajek wsypać cukier i całość ubić na pianę.
Wówczas dodać kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz obie mąki.
Dokładnie wymieszać i na koniec stopniowo wlewać rozpuszczone ale nie gorące masło.
Ucierać jeszcze chwilę po czym przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.
W między czasie do rondelka wrzucić masło i rozpuścić na małym ogniu.
Wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia.
Wlać wodę i dodać kakao.
Dokładnie wymieszać i nadal gotować do zgęstnienia masy.
Po upieczeniu polać ciasto polewą i odstawić do jej zastygnięcia.