Wspaniałe danie kuchni marokańskiej, choć kilka przypraw nie jest dostępna w każdym sklepie to jednak można je dość łatwo kupić, wyjątkiem jest kiszona cytryna – która jest super łatwa w przygotowaniu i jak się mówi w kręgach gwiazdorskich mega aromatyczna.
Tak więc danie wymaga uprzedniego przygotowania w postaci kiszonej cytryny.
No i niezmiernie ważne w tym daniu jest naczynie do gotowanie zwane tagin – od niego bierze nazwę grupa dań – jest ono ważne gdyż sposób w jakim się w nim gotuje jest niezwykle ważny – więc ten przepis jest skierowany do szczęśliwych posiadaczy tagin, czy to oryginalnego ceramicznego czy bardziej zaawansowanego technicznie z Ikea.
Jednym kurczakiem można wykarmić 4 do 6 osób tak więc należy podzielić kurczaka – ewentualnie można zastąpić go udkami czy innymi kawałkami.
Składniki:
- Kurczak
- dwie średnie cebule
- puszka pomidorów (lub odpowiednia ilość świeżych obranych ze skórki)
- pół dużej główki czosnku
- oliwki – po kilka do kilkanaście na osobę – zwykłe z zalewy w słoiku
- kiszona cytryna po ćwiartce na osobę
- marchew po jednej lub dwie na osobę
- ziemniaki (ilość jak kto lubi)
- oliwa do smażenia
Przyprawy i zioła:
- pieprz około pół łyżeczki
- kurkuma (ćwierć łyżeczki)
- kmin rzymski w proszku (kumin) około łyżeczki
- pieprz cayenne lub harissa około ćwierć łyżeczki
- natka kolendry (idealnie jeśli nie ma to trudno)
- natka pietruszki
- Brak soli nie jest przypadkiem nie ma potrzeby jej używać gdyż kiszona cytryna jest bardzo słona
Przygotowanie:
Kilka dni wcześniej należy przygotować kiszoną cytrynę
Na dzień przed marynujemy kurczaka podzielonego na odpowiedniej wielkości kawałki – do marynaty dajemy czosnek, natkę kolendry natkę pietruszki kilka kawałków kiszonej cytryny, połowę pieprzu i kminu rzymskiego. Oczywiście można marynować krócej.
Kurczaka smażymy po kilka minut na każdej ze stron i odkładamy na bok, w pozostały w tagin tłuszczu smażymy pokrojona w cienkie plasterki cebulę – po kilku minutach dodajemy kurkumę i resztę przypraw (oprócz natki pietruszki i kolendry)
Dodajemy pomidory w puszcze, dusimy kilka minut.
Teraz zaczynamy okładać warstwami kurczak, na niego po ćwiartce kiszonej cytryny, puste miejsca zapełniamy oliwkami, w razie potrzeby dodajemy wody sos powinien prawie przykrywać kurczaka, na to kładziemy pokrojoną w słupki marchewki (wystarczy na ćwierć lub na osiem jeśli duże) na to układamy pokrojone na ćwierć wzdłuż ziemniaki. Wszystkie warzywa układamy promieniście zaczynając od brzegów tagin – z reguły na środku powstanie kupka warzyw.
Przykrywamy wszytko pokrywą tagin i gotujemy na średnim ogniu około godziny aż ziemniaki ugotują się na parze z naczynia.
Gotowanie w taginie polega na jednoczesnym gotowaniu oraz gotowaniu na parze przy zamkniętym naczyniu cały aromat pozostaje w daniu
Posypujemy resztą natek. Można podawać samo lub z kuskus.
Jako alternatywy można dodać jeszcze słodkie ziemniaki.