Dziś przepis na kolejny chleb – tym razem efekt chyba najlepszy ze wszystkich – choć metoda pieczenie podobna do poprzedniego chleba to ciasto całkiem inne – wymaga ono czasu – choć nakład pracy jest minimalny ten przepis wymaga przygotowania dzień wcześniej.
Chleb opiera się o metodę pieczenia w garnku żeliwnym (lub naczyniu żaroodpornym) identyczną jak w przepisie na Szybki Chleb z Gara.
Naczynie ma za zadanie zapewnienie odpowiedniej wilgotności podczas pieczenia chleba, wymaga jednak dość wysokich temperatur.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 500ml zimnej wody
- 10 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z wodą, w tym czasie w misce mieszamy mąkę z solą mieszamy z wodą z drożdżami i mieszamy wszytko razem dosłownie przez 1 minutę – ciasto nie wymaga wyrabiania.
Ciasto wymaga długiego wyrastania co najmniej 12 godzin – wiec trzeba się przygotować dość wcześnie.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni – wraz z nim umieszczamy garnek żeliwny tak aby był nagrzany.
Ciasto jest dość rzadkie wiec dalsze przygotowanie może troszkę bałaganu zdobić.
Na powierzchnie roboczą dajemy dość sporo mąki i delikatnie wyciągamy ciasto z miski w której wyrastało – lekko je posypujemy mąką i robimy taki gruby placek – zakładamy brzegi tak aby uformować bochen – wszytko robimy delikatnie aby nie usuwać zbyt wiele gazów z ciasta.
Układamy bochenek szwem do dou na pergaminie lub posypanej mąką (lub np. otrębami, mąka z pełnego przemiału)
UWAGA WSZYSTKO JEST BARDZO GORĄCE PROSIMY O ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI.
Przerzucamy chleb do naczyniu tym razem „szwem” do góry wiec jeśli był na pergaminie becie teraz „dołem do góry”– przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
W tym czasie jeśli jest to możliwe wyłączamy dolną grzałkę piekarnika aby chleb nie przypiekł się za bardzo od dołu.
Po 45 minutach ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut – lub krócej jeśli chleb wygląda na dobrze przypieczony.
Wyciągamy z piekarnika –wyciągamy chleb z garnka i zostawiamy na jakiś czas aby ostygł.
Chleb jest pełen sporych dziur i jest przesmaczny.