Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb z gara

Dziś przepis na kolejny chleb – tym razem efekt chyba najlepszy ze wszystkich – choć metoda pieczenie podobna do poprzedniego chleba to ciasto całkiem inne – wymaga ono czasu – choć nakład pracy jest minimalny ten przepis wymaga  przygotowania dzień wcześniej.

Wspaniały chleb pieczony w garnku żeliwnym

Chleb opiera się o metodę pieczenia w garnku żeliwnym (lub naczyniu żaroodpornym) identyczną jak w przepisie na Szybki Chleb z Gara.

Naczynie ma za zadanie zapewnienie odpowiedniej wilgotności podczas pieczenia chleba, wymaga jednak dość wysokich temperatur.

Składniki:

 

  • 500g mąki pszennej
  • 500ml  zimnej wody
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

 

Drożdże mieszamy z wodą, w tym czasie w misce mieszamy mąkę z solą mieszamy z wodą z drożdżami i mieszamy wszytko razem dosłownie przez 1 minutę – ciasto nie wymaga wyrabiania.

Ciasto wymaga długiego wyrastania co najmniej 12 godzin – wiec trzeba się przygotować dość wcześnie.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni – wraz z nim umieszczamy garnek żeliwny tak aby był nagrzany.

Ciasto jest dość rzadkie wiec dalsze przygotowanie może troszkę bałaganu zdobić.

Na powierzchnie roboczą dajemy dość sporo mąki i delikatnie wyciągamy ciasto z miski w której wyrastało – lekko je posypujemy mąką i robimy taki gruby placek – zakładamy brzegi tak aby uformować bochen – wszytko robimy delikatnie aby nie usuwać zbyt wiele gazów z ciasta.

Układamy bochenek szwem do dou na pergaminie lub posypanej mąką (lub np. otrębami, mąka z pełnego przemiału)

UWAGA WSZYSTKO JEST BARDZO GORĄCE PROSIMY O ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI.

Przerzucamy chleb do naczyniu tym razem „szwem” do góry wiec jeśli był na pergaminie becie teraz „dołem do góry”– przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 minut.

W tym czasie jeśli jest to możliwe wyłączamy dolną grzałkę piekarnika aby chleb nie przypiekł się za bardzo od dołu.

Po 45 minutach ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut – lub krócej jeśli chleb wygląda na dobrze przypieczony.

Wyciągamy z piekarnika –wyciągamy chleb z garnka i zostawiamy na jakiś czas aby ostygł.

Chleb jest pełen sporych dziur i jest przesmaczny. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *