Składniki:
- 6 porcji filetów z łososia
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula, najlepiej czerwona
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczy
- posiekany koperek
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Małe młode ziemniaczki bardzo dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą lub cienko obrać. W naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia ułożyć ziemniaki, przyprawić solą i szczyptą pieprzu i piec przez 15 minut w temperaturze około 170 stopni C, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, wymieszać i piec kolejne 15 minut. Filety z łososia dokładnie umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z pomarańczy, oprószyć skórką z cytryny i ułożyć miedzy podpieczonymi ziemniakami i cebulą. Temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni C i piec jeszcze około 10 minut. Przed podaniem obficie posypać koperkiem.