Składniki:
- • ½ kostki margaryny
• 3 jajka
• 25 dag mąki
• 1/3 szkl. mleka
• łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szkl. cukru
• 2 jabłka
• garść śliwek
• 2 gruszki
• ½ szkl. bakalii
• tłuszcz
• tarta bułka
• cukier puder
Sposób wykonania:
- Margarynę utrzeć razem z cukrem i jajami po czym wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko.
Całość ponownie dokładnie utrzeć.
Powstałe ciasto wylać na brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Następnie wtopić w ciasto obrane i pokrojone jabłka, gruszki, śliwki oraz bakalie.
Wstawać do rozgrzanego piekarnika i upiec.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Szczurek