Składniki:
- 6 jabłek
- 2 szkl. cukru
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczka cynamonu
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- ¼ szkl. soku pomarańczowego
- 2 ½ łyżeczka aromatu waniliowego
- ½ szkl. orzechów
- ¼ szkl. cukru pudru
Sposób wykonania:
- Obrane jabłka pokroić po czym oprószyć cynamonem oraz 5 łyżkami cukru.
Następnie 2 szklanki cukru przesiać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, wówczas wbić jajka i cały czas mieszając wlewać stopniowo sok, olej oraz aromat waniliowy.
Całość dokładnie wyrobić dodając jabłka oraz orzechy.
Przelać ciasto do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artur C