Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru-pudru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 -3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
Krem:
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 gram truskawek świeżych
- 50 gram migdałów słupki
- listki mięty
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało. Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na pianę. Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut. Ostudzić, przekroić na pół. Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Dodać serek, delikatnie wymieszać. Truskawki umyć, odłożyć 12 sztuk do dekoracji, resztę owoców pokroić w kostkę. Na jeden biszkoptowy placek wyłożyć połowę kremu, pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Boki i wierzch tortu posmarować resztą kremu. Boki tortu posypać słupkami migdałowymi, wierzch udekorować truskawkami i listkami świeżej mięty.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.