Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 6 jajek
- 30 ag cukru
- 20 dag masła
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ laski wanilii
- 10 dag rodzynek
- 5 dag migdałów
- 2 łyżki pokruszonych herbatników
Sposób wykonania;
Blachę wysmarować dość grubo masłem, posypać pokruszonymi herbatnikami.
Następnie ser razem z ziemniakami zemleć w maszynce a żółtka utrzeć razem cukrem, masłem i posiekaną wanilią.
Do masy żółtkowej dodawać stopniowo ser z ziemniakami nie przerywając ucierania.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę oraz mąkę ziemniaczaną i namoczone rodzynki, delikatnie połączyć.
Ciasto wylać na blachę, powierzchnie posmarować śmietaną i posypać migdałami pokrojonymi w p paski.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę