Składniki:
• kakao 2 łyżki
• wiśnie 60 dkg
• galaretka wiśniowa 1
• serek biały waniliowy 50 dkg
• żelatyna 4 łyżki
• kakao 2 łyżki
Biszkopt:
• jajka 3 sztuki
• cukier 1/3 szklanki
• mąka 1/2 szklanki
• mąka ziemniaczana 1 łyżka
• olej 3 łyżki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia:
Ubijamy całe jajka w mikserze z cukrem – wsypujemy szczyptę soli. Tak nie za mocno.
Teraz pora na sypkie rzeczy, dosypujemy je do masy. Lekko i delikatnie mieszamy. Dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w 150’C 15 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Wiśnie drylujemy kilka zostawiamy. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącego mleka i zimną wlewamy do serka. Ser dzielimy na pół i do jednej części dodajemy połowę prawie ściętej galaretki (ja ją przemieszałam widelcem żeby była taka grudkowata). Do drugiej połowy sera dodajemy resztę galaretki, kakao, zmiksowane wiśnie.
Teraz robimy torcik:
na dnie układamy blat biszkoptu kakaowego, na to warstwę kakaowo-wiśniową, teraz drugi blat biszkoptu i warstwę białą z galaretką. Wierzch dekorujemy wiśniami i dobrze schładzamy w lodówce.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa