Couscous jest doskonałym szybkim dodatkiem do potraw doskonale zastępującym kasze, ryż, makaron czy ziemniaki. Kolejną jego zaletą jest szybkość przygotowania, praktycznie w 5 minut można mieć gotowy. Jest wspaniałym daniem letnim wraz z sałatką i „czymś z grilla”
Składniki:
– 250 g couscous
– 2 szklanki wody
– 70 g masła
– oregano 2 większe szypty
– bazylia 2 większe szypty
– natka pietruszki
– kostka rosołowa
– ząbek czosnku
– sól i pieprz
Wykonanie:
Gotujemy wodę wraz z kostką rosołową (można zastąpić wywarem), połową masła, ziołami, odrobiną soli i pieprzu. Po zagotowaniu dodajmy couscous i po chwili zmniejszamy ogień na minimalny, pozwalamy, aby płyn został całkowicie wchłonięty, (kiedy jest już prawie gęste dodajemy resztę masła).
I gotowe. smacznego
5 comments for “Gotowanie couscous”