Składniki :
- 2 szklanki cukru
- 8 jaj
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- niepełna szklanka oliwy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 kg jabłek
Sposób przyrządzenia:
Należy ugotować budyń : mleko, 2 budynie i mąka ziemniaczana. Ciasto: Utrzeć na puch jaja z cukrem, dodać mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Na wysmarowaną tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać połowę ciasta, ułożyć cząstki jabłek, wylać ciepły budyń , a potem resztę ciasta wylać na wierzch. Piec ok. 1 godz., temperaturze 200 stopni C.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Aneta Surma