Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Cyfomandra

Cyfomandra  zwana: Tamarillo, Pomidor drzewiasty, Zgarbka grubolistna, Zgarbka burakowata.
Występuje w stanie dzikim na terenie Peru, Chile, Ekwadoru oraz Boliwii. Jest uprawiany w Argentynie, Australii, Brazylii, Portugalii, Kolumbii, Kenii, Stanach Zjednoczonych, Wenezueli i w Nowej Zelandii. Posiada jadalne owoce wielkości od 2 do 8 cm, występujące w 8 odmianach barwnych[, m.in. czerwonej (najczęściej spotykanej w handlu), żółtej czy pomarańczowej. Owoce jagodowe kształtu jajowatego (10 cm)  o gładkiej, czerwonawej skórce. Wewnątrz czerwonego galaretowatego miąższu znajdują się liczne nasiona. Owoce są przedmiotem handlu międzynarodowego. Nie mogą być długo składowane ze względu na bardzo wrażliwą skórkę owocu.  Owoce mają słodko – gorzki smak. Mogą być spożywane świeże, ale należy oddzielić cierpką skórkę od miąższu przez sparzenie gorącą wodą. Z owoców uzyskuje się soki, dżemy, sosy i zaprawy do lodów. Zawierają 85% wody, 5% cukrów (połowę stanowi sacharoza, resztę – glukoza i fruktoza), niewiele białka i tłuszczów, sole mineralne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *