Składniki:
- 19 dkg miękkiego masła
- 19, 5 dkg cukru
- 19 dkg wybitych ze skorupek jaj
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 19 dkg dobrej mąki
- skórka otarta z ¼ cytryny
- 9,5 dkg kondensowanych wiśni
- 9,5 dkg kondensowanych skórek pomarańczy
- 9,5 dkg kondensowanej cytryny
- 12 dkg rodzynek
- 3 dkg posiekanych migdałów
- 1/3 szklanki rumu
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Dodać miękkie masło (powinno mieć konsystencję majonezu), zmiksować aż uzyskamy gładkie ciasto. Dodać rum, kondensowane pomarańcze wiśnie, cytrynę, rodzynki i migdały, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec keks 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i ostrym, zwilżonym w wodzie nożem wykonać wzdłużne nacięcie. Obniżyć temperaturę piekarnika do temperatury 160 stopni i piec ciasto kolejne 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, schłodzić i udekorować wg upodobań. Polecam, pychota.