Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks drożdżowy Ewy

Składniki:

    • 1/2 litra mleka
    • 1 kg. mąki
    • 2 torebki drożdży dr Otkera
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1/4 kostki margaryny
    • 1 łyżka oleju
    • szczypta soli
    • po jednej szklance bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały, śliwki suszon


    Sposób przyrządzenia:
    Do garnka wlać mleko, dodać tłuszcz, cukier, olej i szczyptę soli, podgrzać aż się wszystko rozpuści. Zdjąć z ognia nieco przestudzić i dodać 1 kg. maki, drożdże i jajka,  wyrobić  aż się pokażą pęcherzyki. Bakalie pokroić, rodzynki sparzyć , wymieszać i posypać trochę mąką ( aby nie opadły na dno w cieście) następnie dodać do ciasta i wymieszać. Nałożyć do 2 foremek (do pieczenia babek) i wstawić do zimnego piekarnika. Piec w 180 – 200 st. około 1 godziny (należy sprawdzać patyczkiem czy jest suche w środku)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *