Składniki:
- 1/2 litra mleka
- 1 kg. mąki
- 2 torebki drożdży dr Otkera
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- po jednej szklance bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały, śliwki suszon
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać mleko, dodać tłuszcz, cukier, olej i szczyptę soli, podgrzać aż się wszystko rozpuści. Zdjąć z ognia nieco przestudzić i dodać 1 kg. maki, drożdże i jajka, wyrobić aż się pokażą pęcherzyki. Bakalie pokroić, rodzynki sparzyć , wymieszać i posypać trochę mąką ( aby nie opadły na dno w cieście) następnie dodać do ciasta i wymieszać. Nałożyć do 2 foremek (do pieczenia babek) i wstawić do zimnego piekarnika. Piec w 180 – 200 st. około 1 godziny (należy sprawdzać patyczkiem czy jest suche w środku)