Ciasto.
Składniki:
- 100g ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Używając szklanki wycinamy z ciasta mini spody, układamy je na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu na ciasto jest Vjesja.
Filing:
Składniki:
- 1/4 szklanki masła
- 1 szklanka pokrojonych w paski grzybów shiitake lub boczniaków
- 1 szklanka pokrojonych w paski kurki lub pieczarek
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- 1/4 szklanki posiekanego szczypioru
- jajka przepiórki
- tarty parmezan
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając aż powstający sos odparuje, odstawić lekko schłodzić i wymieszać ze szczypiorem. Wyrośnięte krązki ciasta posmarować skłóconym jajkiem i nakładamy na nie kopczyk z grzybów robiąc w nich na środku wgłębienie. Układami mini pizze na blaszce do pieczenia i pieczemy 6 minut. Podpieczone mini pizze wyjmujemy z piekarnika, w zrobione wgłębienie wybijamy jajko przepiórcze, posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 8 minut. Podajemy na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno.