Skład:
- 20dkg płatków migdałowych
- 45dkg tłuszczu
- 3szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Sposób przyrządzenia:
Z mąki tłuszczu proszku i żółtek zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i schłodzić. W tym czasie ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru można dodać cukier waniliowy jeśli się lubi. Rozwałkować jedną część placka na to piana i ułożyć płatki migdałowe upiec i to samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta. Masa 1 puszka mleka słodzonego ugotować /można gotować w puszce 2 godziny lub w garnku przelane mleko często mieszając aż zgęstnieje/ następnie wystudzić. 2 kostki masła rozetrzeć na puch do tego dodać wystudzone mleko dobrze razem rozetrzeć. Masą przełożyć placki zawinąć w folie i zostawić na drugi dzień ,ale można próbować w tym samym dniu. Smacznego życzy majkimylove
1 comment for “Placek z „paznokciami””