Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 czubatych łyżek cukru
- 5 czubatych łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie wiśniowe (moga byc też waniliowe)
- 1 słoik kompotu z wisni
- 1 kartonik (500 ml) śmietany kremówki- 30%
- 2 śmietan fixy
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 opakowania herbatników
- 1 mleczna czekolada kokos do posypania
- trochę wódki do nasączenia herbatników
Masa budyniowa:
Bita śmietana:
Zakończenie ciasta:
Sposób przyrządzenia:
Biszkopt:
Wbijamy całe jajka do miski z łyżkami cukru i ubijamy aż powstanie pulchna, jednolita masa. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok.25 min w temperaturze 180stopni C.
Masa budyniowa:
Odlać z kompotu ok. pół szklanki i wymieszać w tym 2 budynie dodając taką ilość cukru jaka jest podana na opakowaniu. Resztę kompotu wraz z wydrylowanymi wiśniami doprowadzić do wrzenia i wlać do tego budynie i gotować jeszcze ok 1 min. Powstałą masę wylać i rozprowadzić na biszkopcie
Bita śmietana:
Śmietanę wraz z śmietanfixami i cukrem ubić. Następnie całość wylać i rozprowadzić równomiernie na masie wiśniowej.
Zakończenie ciasta:
Herbatniki namoczyć w wódce i położyć je na śmietanie. Rozpuścić czekoladę i dodać do niej odrobinę mleka. Czekoladę rozprowadzić na herbatnikach. Na koniec posypać całość wiórkami kokosowymi.
Smacznego 🙂
1 comment for “Z kompotu z wiśni”