Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Z kompotu z wiśni

Składniki:

    Biszkopt:

    • 5 jaj
    • 5 czubatych łyżek cukru
    • 5 czubatych łyżek mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    • 2 budynie wiśniowe (moga byc też waniliowe)
    • 1 słoik kompotu z wisni

    Bita śmietana:

    • 1 kartonik (500 ml) śmietany kremówki- 30%
    • 2 śmietan fixy
    • 1 torebka cukru waniliowego

    Zakończenie ciasta:

    • 2 opakowania herbatników
    • 1 mleczna czekolada kokos do posypania
    • trochę wódki do nasączenia herbatników


    Sposób przyrządzenia:
    Biszkopt:
    Wbijamy całe jajka do miski z łyżkami cukru i ubijamy aż powstanie pulchna, jednolita masa. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok.25 min w temperaturze 180stopni C.
    Masa budyniowa:
    Odlać z kompotu ok. pół szklanki i wymieszać w tym 2 budynie dodając taką ilość cukru jaka jest podana na opakowaniu. Resztę kompotu wraz z wydrylowanymi wiśniami doprowadzić do wrzenia i wlać do tego budynie i gotować jeszcze ok 1 min. Powstałą masę wylać i rozprowadzić na biszkopcie
    Bita śmietana:
    Śmietanę wraz z śmietanfixami i cukrem ubić. Następnie całość wylać i rozprowadzić równomiernie na masie wiśniowej.
    Zakończenie ciasta:
    Herbatniki namoczyć w wódce i położyć je na śmietanie. Rozpuścić czekoladę i dodać do niej odrobinę mleka. Czekoladę rozprowadzić na herbatnikach. Na koniec posypać całość wiórkami kokosowymi.
    Smacznego 🙂

1 comment for “Z kompotu z wiśni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *