Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet mielony wołowy po persku

 

Składniki:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 50 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 jajka
  • szczypta szafranu
  • szczypta ostryżu
  • 2 szklanki tartej bułki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, ugotować, bardzo dokładnie rozgnieść, schłodzić. Dodać mieloną wołowinę, posiekaną cebulę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić gęstość regulując ilością dodanej do masy tartej bułki. Z tak przygotowanej masy formować kotlety nadając im kształt owalny i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na oleju do momentu zezłocenia się. Obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z pikantnym ciepłym sosem i surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *