Biszkopt:
- 10 jaj i po tyle samo łyżek mąki tortowej i cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 16g cukru waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij na puszystą masę z 10 łyżkami cukru i
Brzoskwinie z puszki pokrój w plasterki. Syrop zagotuj i dodaj galaretkę brzoskwiniową do niego. Mieszaj aż nastąpi całkowite rozpuszczenie żelatyny w syropie.
Przyrządź galaretkę poziomkową z jednej szklanki wody. Oba płyny odłóż do ostygnięcia.
Masa galaretkowa:
0,25l śmietanki kremówki ostudzona galaretka poziomkowa Ubij śmietankę kremówkę do której dodaj ostudzoną (chłodną) ale nie stężoną galaretkę poziomkową i zmiksuj. Rozlej na schłodzone ciasto biszkoptowe które najlepiej pozostaw w formie po to aby masa się nie wylała. Na to załóż drugie ciasto biszkoptowe. Na to porozkładaj pokrojone w plasterki brzoskwinie a potem zalej galaretką na syropie. Odłóż ciasto do zimnego miejsca aby galaretki stężały. Jeśli ciasto jest stężałe ozdób je 0,25l ubitą śmietanką kremówką z bitą śmietaną fix i posyp 100g mlecznej utartej czekolady lub po prostu ozdób je śmietanką w sprayu.