Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto dla Damona Albarna

Biszkopt:

  • 10 jaj i po tyle samo łyżek mąki tortowej i cukru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 16g cukru waniliowego


Sposób przyrządzenia:
Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij na puszystą masę z 10 łyżkami cukru i 16 g cukru waniliowego. Ubij białka na sztywną pianę. Masę z żółtek i białek przemieszaj razem delikatnie łyżką. Kolejnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli. Znów wszystko delikatnie zamierzaj. Ciasto nakładaj na wyłożone papierem śniadaniowym prostokątne blaszki. Piecz ok 25-39 minut w temp 175 stopni.
Brzoskwinie z puszki pokrój w plasterki. Syrop zagotuj i dodaj galaretkę brzoskwiniową do niego. Mieszaj aż nastąpi całkowite rozpuszczenie żelatyny w syropie.
Przyrządź galaretkę poziomkową z jednej szklanki wody. Oba płyny odłóż do ostygnięcia.
Masa galaretkowa:
0,25l śmietanki kremówki ostudzona galaretka poziomkowa Ubij śmietankę kremówkę do której dodaj ostudzoną (chłodną) ale nie stężoną galaretkę poziomkową i zmiksuj. Rozlej na schłodzone ciasto biszkoptowe które najlepiej pozostaw w formie po to aby masa się nie wylała. Na to załóż drugie ciasto biszkoptowe. Na to porozkładaj pokrojone w plasterki brzoskwinie a potem zalej galaretką na syropie. Odłóż ciasto do zimnego miejsca aby galaretki stężały. Jeśli ciasto jest stężałe ozdób je 0,25l ubitą śmietanką kremówką z bitą śmietaną fix i posyp 100g mlecznej utartej czekolady lub po prostu ozdób je śmietanką w sprayu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *