Weekend majowy to tradycyjnie inauguracja sezonu na grilla. Wiosną i latem szczególnie często przyrządzamy i jemy potrawy na świeżym powietrzu. Najczęściej na ruszcie znajdują się kiełbaski, mięso i ryby przyrządzane na tysiąc sposobów.
Niestety, grillowym menu często brakuje warzyw, które nie tylko wzbogacają smak pieczonego mięsa, ale także uzupełniają zapotrzebowanie na witaminy. Wiosną warto zadbać o to, aby nasze potrawy z grilla były nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Warto wzbogacić dania z rusztu o warzywa w postaci sałatek, surówek lub grillowanych jarzyn. Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Są atrakcyjnym urozmaiceniem mięsnej diety, zwłaszcza dla osób dbających o figurę. Dlatego w czasie, gdy jeszcze nie pojawiły się świeże warzywa gruntowe do wiosennego grillowania można wykorzystać mrożonki. Warzywa na piknik z grillowaniem warto przygotować wcześniej w domu. Z ugotowanych i ostudzonych warzyw z mrożonek można przygotować wyśmienite sałatki już na świeżym powietrzu, dodając do nich mięso z grilla, sery, kiełki i sosy. Do przygotowania prostych i szybkich sałatek idealnie nadają się brokuły, marchewka mini i mieszanki warzywne. Szeroki wybór naszych mrożonek daje wiele możliwości ich wykorzystania. Możemy stworzyć własne, oryginalne przepisy nie tylko z warzyw solo, ale także na przykład, z mieszanek do zup. Z mrożonkami można również eksperymentować grillując je na tackach aluminiowych z dodatkiem masła i ziół. Będą stanowiły wyśmienity dodatek do mięs lub grillowanych ryb.