Czekoladowe babeczki Marysi, idealne dla wielbicieli słodkości. Aby je wykonać będziesz potrzebować: czekolady, jajek, mąki i mleka.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyzki oleju
- 1 szkl mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl cukru
Sposób wykonania:
-
Do miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.Dodać jeszcze kakao i cukier, przemieszać.Do drugiej miski wbić jajka.Wlać mleko oraz olej, połączyć.Następnie wymieszać ze sobą suche składniki z mokrymi.Na koniec wrzucić czekoladę połamaną na małe kawałeczki.Całość delikatnie przemieszać.Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.Babeczki można podawać posypane tylko cukrem pudrem lub udekorować ulubionym kremem lub owocami.
Liczba porcji: 8