Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe babeczki Marysi

Czekoladowe babeczki Marysi, idealne dla wielbicieli słodkości. Aby je wykonać będziesz potrzebować: czekolady, jajek, mąki i mleka. 
 

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyzki oleju
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl cukru

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. 
    Dodać jeszcze kakao i cukier, przemieszać.
    Do drugiej miski wbić jajka.
    Wlać mleko oraz olej, połączyć.
    Następnie wymieszać ze sobą suche składniki z mokrymi.
    Na koniec wrzucić czekoladę połamaną na małe kawałeczki.
    Całość delikatnie przemieszać.
    Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.
    Babeczki można podawać posypane tylko cukrem pudrem lub udekorować ulubionym kremem lub owocami.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *