Przepisy dla miłośników makaronów. Tym razem makaron z krewetkami w roli głównej. Lista zakupów: krewetki, makaron spaghetti, białe wino, czosnek.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 150 g małych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szkl białego wina
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić go na patelnie z rozgrzaną oliwą.Gdy lekko się zeszkli dodać krewetki oraz pokrojonego w kostkę pomidora.Trzymać chwile na ogniu, aż się zarumienią.Wówczas zalać całość winem.Dusić, aż wino odpruję.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gotowy makaron odcedzić i wymieszać razem z krewetkami.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4