Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetkowe spaghetti

Przepisy dla miłośników makaronów. Tym razem makaron z krewetkami w roli głównej. Lista zakupów: krewetki, makaron spaghetti, białe wino, czosnek. 
 

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 150 g małych krewetek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szkl białego wina
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić go na patelnie z rozgrzaną oliwą.
    Gdy lekko się zeszkli dodać krewetki oraz pokrojonego w kostkę pomidora.
    Trzymać chwile na ogniu, aż się zarumienią.
    Wówczas zalać całość winem.
    Dusić, aż wino odpruję.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotowy makaron odcedzić i wymieszać razem z krewetkami.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *