Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory z mozzarellą z pesto Marysi

Prosty pomysł na szybką przekąskę. Wypróbuj przepis Marysi na pomidory z mozzarellą w bazyliowym pesto. Lista zakupów; pomidory, bazylia, oliwa z oliwek, mozzarella. 
 

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pomidora sparzyć wrzątkiem, pokroić go na grube plastry.
    Mozzarellę pokroić na takiej samej grubości plastry co pomidory.
    Ułożyć je na półmisku naprzemiennie.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać nasiona słonecznika i listki bazylii.
    Wrzucić obrany czosnek.
    Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite pesto.
    Gotowym polać pomidory z mozzarellą.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *