Prosty pomysł na szybką przekąskę. Wypróbuj przepis Marysi na pomidory z mozzarellą w bazyliowym pesto. Lista zakupów; pomidory, bazylia, oliwa z oliwek, mozzarella.
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 1 kula mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pomidora sparzyć wrzątkiem, pokroić go na grube plastry.Mozzarellę pokroić na takiej samej grubości plastry co pomidory.Ułożyć je na półmisku naprzemiennie.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać nasiona słonecznika i listki bazylii.Wrzucić obrany czosnek.Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite pesto.Gotowym polać pomidory z mozzarellą.
Liczba porcji: 2