Nie wiesz jak przyrządzić szparagi? Wypróbuj przepis na pieczone szparagi z nutką cytryny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szparagów, oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- skórka z 1 cytryny
- 3 stołowe łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 30 g parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, oderwać zdrewniałe końcówki.Następnie ułożyć je na blasze do pieczenia.Skropić je sokiem z cytryny.Posypać skórką z cytryny oraz obrany czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Na koniec oprószyć do smaku solą oraz pieprzem.Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec około 10 minut.Po wyjęciu posypać jeszcze startym parmezanem.
Liczba porcji: 2