Przepis na klasyczne mielone kotleciki. Do ich wykonania będziesz potrzebować: mięsa mielonego, jajek, cebuli i bułki tartej.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 cebule
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Mięso mielone przełożyć do dużej miski.Obraną cebulę drobno posiekać i wrzucić do mięsa.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wsypać jeszcze bułkę tartą oraz wbić jajka.Całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.Gdyby masa wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.Z powstałej masy formować kotleciki.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4