Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na potrawy z wieprzowiny to idealnie trafiłeś. Grillowana karkówka Mateusza to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: karkówkę, musztardę, ketchup i czosnek.
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka siekanego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przełożyć musztardę, ketchup i olej.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek.Dodać jeszcze ostrą i słodką paprykę.Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Przełożyć do pojemnika, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4