Pyszne, mielone kotleciki idealne na dzisiejszy obiad. Aby je wykonać będziesz potrzebować: mielonego mięsa, kajzerki, cebuli i jajek.
Składniki:
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 1 szkl mleka
- 2 jajka
- szczypta ostrego chilli
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać.Wrzucić do mielonego mięsa.Następne kajzerkę namoczyć w mleku.Odcisnąć ją z jego nadmiaru i również dodać do mięsa.Wbić jeszcze jajka i całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.Z powstałej masy formować małe kotleciki, które delikatnie spłaszczyć w dłoni.Obtoczyć je w bułce tartej.Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 4