Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona karkówka Poli

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na soczystą karkówkę? Wypróbuj przepis Poli. Do jego wykonania potrzebujesz: karkówki, czosnku, musztardy i miodu. 
 

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej 
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę pokroić w piórka.
    Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.
    Zalać je oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze musztardę oraz miód.
    Wrzucić kminek i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na kilka godzin, aby mięso dokładnie przegryzło się z przyprawami.
    Po tym czasie włożyć mięso do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *