Poszukujesz sprawdzonego przepisu na soczystą karkówkę? Wypróbuj przepis Poli. Do jego wykonania potrzebujesz: karkówki, czosnku, musztardy i miodu.
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 łyżki musztardy dijon
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę pokroić w piórka.Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.Zalać je oliwą z oliwek.Dodać jeszcze musztardę oraz miód.Wrzucić kminek i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na kilka godzin, aby mięso dokładnie przegryzło się z przyprawami.Po tym czasie włożyć mięso do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 5