Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno czekoladowe ciasto Beaty

Odkrywamy ciekawe pomysły na ciasta. Mocno czekoladowe ciasto Beaty. Do jego wykonania potrzebujesz: czekolady, masła, jajek i mąki. 
 

 

Składniki:

  • 3 tabliczki ciemnej czekolady
  • ½ kostki masła
  • ½  szkl cukru
  • 5 jajek
  • ½  szkl mielonych migdałów
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 1 paczka cukru waniliowego 
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę połamać na małe kawałki.
    Dodać do niej cukier oraz masło i mieszając rozpuścić całość w kąpieli wodnej.
    Gdy powstanie jednolita konsystencja zdjąć z ognia i dodać do masy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz solą, cukier waniliowy oraz migdały.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie opadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
     

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *