Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy budyń czekoladowy Celiny

Znakomite przepisy na ciasta i desery.  Domowy budyń czekoladowy Celiny. Lista zakupów: gorzka czekolada, mleko, żółtka, cukier. 
 

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 2 szkl mleka 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka jajek
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
 

Sposób wykonania:

  1. ¾ szkl mleka wlać do rondelka.
    Dodać do niego cukier oraz czekoladę połamaną na małe kawałki.
    Mieszając trzymać na małym ogniu, aż mleko się zagotuje a czekolada rozpuści.
    Wówczas dodać resztę mleka wymieszanego z żółtkami i skrobią ziemniaczaną.
    Całość energicznie mieszając do momentu, aż powstanie gęsty, jednolity budyń.
    Gotowy przełożyć do pucharków.
    Udekorować keksem bitej śmietany oraz posypać startą czekoladą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *