Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w aromatycznej marynacie Izy

Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na żeberka. Żeberka w aromatycznej marynacie Izy. Lista zakupów: żeberka, musztarda francuska, sos sojowy oraz ketchup. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Do miski przełożyć musztardę francuską, sos sojowy, miód oraz ketchup.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie dodać jeszcze rozmaryn oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Im dłużej będą się marynować tym lepiej.
    Następnie można grillować je na rozgrzanym ruszcie lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *