Sycące, smaczne, kolorowe potrawy z wieprzowiny. Mielone pulpety Weroniki. Lista zakupów: mięso z łopatki, mleko, jajko, cebula i czosnek.
Składniki:
- 450 g mięsa z łopatki
- 1 jajko
- 1 bułka
- 1 szkl mleka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Mięso zemleć w maszynce.Następnie obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do mięsa.Dodać jeszcze bułkę namoczoną w mleku oraz musztardę.Wbić jajko i całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolita masę.Gotową doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gdyby masa wyszła za rzadka można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.Z powstałej masy formować pulpeciki.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4