Składniki:
- 50 dkg pokrojonej w kostkę wołowiny
- 10 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona wg uznania
- 15 dkg mini marchewek lub marchewki pokrojonej w słupki
- 20 dkg boczniaków pokrojonych w grube paski
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 szklanka „mocnego” bulionu mięsnego
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki poza wołowiną wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż zmiękną. Na patelni rozgrzać mocno olej i mieszając obsmażyć na nim wołowinę przez 2 minuty. Połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać. Podawać z pieczywem lub ryżem na sypko.
2 comments for “Wołowina z boczniakami”