Pyszne, chrupiące naleśniki. Idealne na niedzielny deser. Do ich wykonania potrzebujesz: mąki pszennej, jajek, mleka i wody gazowanej.
Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl wody gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- olej do smażenia
- syrop klonowy do podania
Sposób wykonania:
-
Do miski przesiać mąkę z dodatkiem szczypty soli.Następnie wlać do niej mleko oraz dodać roztrzepane jajka.Na koniec wlać jeszcze olej.Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Z powstałego cista smażyć naleśniki na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju.Gotowe złożyć w trójkąty i przed podaniem polać syropem klonowym.
Liczba porcji: 4