Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy przecier na zupę

Nie ma to jak własnoręcznie przygotowany przecier bez chemii i konserwantów. Aby go wykonać potrzebujesz tylko: pomidorów, cukru i soli. 
 

Składniki:

  • 2 kg pomidorów 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
 

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym obrać je ze skórki.
    Pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
    Przełożyć je do dużego garnka.
    Posypać solą i trzymać na małym ogniu do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
    Dusić jeszcze chwilę, aż część soku odparuje.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie przetrzeć przez sito. 
    Gotową masę ponownie przełożyć do garnka.
    Dodać cukier i gotować, aż powstanie gęsty, gładki przecier.
    Wówczas przełożyć go wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *