Pyszna słodka owocowa przekąska. Czyli zapiekane jabłka z miodem i przyprawami. Lista zakupów: jabłka, miód, cynamon, goździki.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób wykonania:
-
Do miseczki przełożyć miód.Dodać do niego cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i wanilię.Całość dokładnie wymieszać.Następnie jabłka obrać, pokroić na półplasterki usuwając gniazdo nasienne.Tak przygotowane plastry posmarować miodową mieszanką.Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 15 minut.
Liczba porcji: 4