Znakomite mielone kotleciki z dodatkiem ryżu. Idealne na obiad. Do ich wykonania potrzebujesz: mięsa mielonego, ryżu, jajka i przypraw.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa zmielonego z łopatki
- 1 jajo
- 50 g ryżu
- 1 mała cebula
- pieprz
- sól
- tymianek
- olej do smażenia
- ew. bułka tarta
Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć mięso mielone.Następnie ryż zalać wodą i lekko obgotować.Gotowy odcedzić i przełożyć do mięsa.Wrzucić obraną i posiekaną cebulę.Wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać do niej odrobinę bułki tartej.Z powstałej masy formować owalne kotleciki.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 6