I kolejny przepis na pyszną, soczystą karkówkę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: karkówki, czosnku, rozmarynu, jałowca i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 4 gałązki rozmarynu
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 łyżki ziaren pieprzu
- 10 ziaren jałowca
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do moździerza przełożyć ziarna jałowca, pieprz i sól.Razem rozetrzeć po czym dodać oliwę z oliwek oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Na wierzchu rozłożyć gałązki rozmarynu.Odstawić na około 3 godziny.Po tym czasie obsmażyć mięso na patelni z rozgrzanym olejem.Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 2 godzin.
Liczba porcji: 6