Nie wiesz co przygotować na deser? Wypróbuj przepis na pyszne zapiekane jabłka z bakaliami przepisu Izy. Lista zakupów: jabłka, orzechy laskowe i włoskie, śliwki, rodzynki i miód.
Składniki:
- 4 jabłka
- 80 g orzechów włoskich
- 40 dag orzechów laskowych
- 25 g suszonej śliwki
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- ½ l mleka migdałowego
Sposób wykonania:
-
Jabłka dokładnie umyć.Odciąć z nich tzw. czapeczki po czym delikatnie wydrążyć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki.Następnie orzechy włoskie i laskowe posiekać.Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki.Dodać jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową.Polać całość miodem i dokładnie wymieszać.Tak powstałym farszem wypełnić jabłka.Na wierzchu ułożyć jeszcze po kawałku masła i przykryć odciętymi czapeczkami.Ułożyć jabłka w naczyniu do zapiekania.Podlać mlekiem migdałowym po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.
Liczba porcji: 5