Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń czekoladowy ze skórką pomarańczową

Nie ma nic lepszego na deser niż własnoręcznie przygotowany budyń. Aby go przyrządzić potrzebujesz: mleka, kakao, skórki z pomarańczy oraz odrobiny masła. 
 

Składniki:

  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko 
  • kilka truskawek do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. ½ szkl mleka wlać do rondelka.
    Dodać do niego masło oraz wsypać cukier i postawić na małym ogniu.
    Trzymać na małym ogniu, aż mleko się podgrzeje i rozpuści masło oraz cukier. 
    W miedzy czasie do reszty mleka dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, żółtko i skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać po czym przełożyć do gotującego się mleka z cukrem i masłem.
    Energicznie mieszać trzymając na małym ogniu, aż powstanie gęsty jednolity budyń.
    Następnie na dno pucharków wrzucić kilka kawałków umytych truskawek.
    Zalać je budyniem.
    Wierzch również udekorować truskawkami.
    Podawać zaraz po przygotowaniu. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *