Kolejny przepis na znakomite danie z kurczaka. Tym razem udka w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, miodu, oleju i octu jabłkowego.
Składniki:
- ½ kg udek z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miski przełożyć olej, miód i ocet jabłkowy.Całość wymieszać.Wówczas dodać zioła prowansalskie, bazylię, imbir, słodką paprykę i obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 4