Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka Kasi

Kolejny przepis na znakomite danie z kurczaka. Tym razem udka w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, miodu, oleju i octu jabłkowego. 
 

Składniki:

  • ½ kg udek z kurczaka 
  • 4 łyżki oleju 
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki bazylii 
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1  łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miski przełożyć olej, miód i ocet jabłkowy.
    Całość wymieszać.
    Wówczas dodać zioła prowansalskie, bazylię, imbir, słodką paprykę i obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. 
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Po tym czasie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *