A teraz przepis na znakomite, soczyste żeberka przepisu Edyty. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, miód, masło i rozmaryn.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 60 g masła
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego majeranku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić.Większe kawałki podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przełożyć masło.Dodać o niego miód, musztardę i sok z cytryny.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze majeranek i rozmaryn.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 4