Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruszon truskawkowy Uli

Przepis na mocno schłodzony kruszon truskawkowy pomysłu Uli. Aby go wykonać będziesz potrzebować: truskawek, wody gazowanej, czerwonego wina oraz odrobiny cukru.
 

Składniki:

  • 2 szkl truskawek
  • 5 łyżeczek cukru
  • ½  butelki wytrawnego wina czerwonego
  • ½ woda gazowana
  • kostki lodu

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie oczyścić, odrywając zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki.
    Zasypać je cukrem i odstawić do momentu, aż puszczą sok.
    Wówczas zalać je winem czerwonym i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    O tym czasie wyjąć z lodówki i uzupełnić wodą gazowaną.
    Przelać do szklanek wypełnionych kruszonym lodem.
    Udekorować całą truskawką. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *