Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna babka piaskowa

Kolejny przepis na znakomitą Wielkanocną babkę. Aby ją upiec będziesz potrzebować: mąki, jajek, masła i odrobinę aromatu cytrynowego. 
 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej 
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu cytrynowego 
 

Sposób wykonania:

  1. Do masła wsypać cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. 
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem aromatu cytrynowego.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy na babki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *