Kolejny przepis na znakomitą Wielkanocną babkę. Aby ją upiec będziesz potrzebować: mąki, jajek, masła i odrobinę aromatu cytrynowego.
Składniki:
- 200 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropli aromatu cytrynowego
Sposób wykonania:
-
Do masła wsypać cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.Gdy składniki się połączą wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem aromatu cytrynowego.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Gotowe ciasto przelać do formy na babki.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 9