Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy majonez do Wielkanocnych potraw Oli

Spróbuj wykonać domowy majonez, który idealnie się sprawdzi do Wielkanocnych potraw. Aby go wykonać potrzebujesz: żółtek, musztardy, oleju i przypraw. 
 
 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3/4 szkl oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • 1/2 łyżeczki cukru
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski lub blendera wrzucić żółtka.
    Dodać do nich musztardę, cukier, sól oraz ocet balsamiczny.
    Całość dokładnie miksować na małych obrotach.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać stopniowo olej nie przerywając ucierania.
    Gdy wlejemy już cały olej zwiększamy obroty blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego majonezu. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *