Znakomite przepisy na zupy/kremy. Musisz je wypróbować. Krem ze szparagów Artura to nasza dzisiejsza pozycja. Przepis zawiera: szparagi, bulion, cebulę i śmietanę.
Składniki:
- 0,5 litra bulionu
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 małe cebule
- 3 łyżki śmietany 18%
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.Następnie obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek.Przełożyć cebulę i szparagi do garnka.Zalać je bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości szparagów.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Kilka szparagów odłożyć do dekoracji, a do reszty dodać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Wrzucić kawałki szparagów przed podaniem.
Liczba porcji: 6